Pěstování, sklizeň a zpracování čaje

20. srpna 2013 v 7:46 | Majda
Čajovník čínský se vyskytuje ve volné přírodě asi 10 metrů vysoký, i když obyčejně pěstované čajové keře jsou mnohem menšího vzrůstu, takže je obvyklé trhat pupeny čajovníku ručně ze země. Čajové listy jsou stále ručně sklízené. Nejlepší kvalitu dosahují jenom dva horní pupeny a mladé listy. Po utržení se listy a pupence nechají nějaký čas zavadnout, a během té doby se ručně nebo strojově převracejí. Až potom, se z listů zpracuje buď černý nebo nefermentovaný čaj. Čajové listy jsou zezačátku olivově zelené. Černý a zelený čaj se z nich tvoří až rozdíly ve způsobu fermentace.
Je zdravější černý nebo zelený čaj? Černý čaj se vyrábí tím způsobem, že se pupence nechají zoxidovat, nebo fermentovat (zkvasit) ve vlhku a teplu asi během doby čtyř hodin, kdy listy se zabarví do hněda. Z toho důvodu se fermentovaný čaj zve v Asii červený. Některé černé čaje se také udí. U zeleného čaje je zabráněno fermentaci, takže se pouze suší. Pouze enzymy se rozkládají, ale kyselina tříslová a alkaloidy jsou zachovány. Později jsou listy čaje vytříděny, zkontrolovány a putují do balírny. Zelený čaj obsahuje naproti černému čaji větší množství lékařsky hodnotných látek. Na druhé straně to může být z toho důvodu, že vlastnosti zeleného čaje se donedávna studovaly mnohem více dopodrobna než účinky fermentovaného čaje, a z toho důvodu na sebe strhnul zelený čaj větší pozornost. V černém čaji byly před nedávnem identifikovány protirakovinné účinné sloučeniny, např teaflavin-3'-monogallát tj. TF-2. Zelený čaj na druhou stranu obsahuje látku EGCG (epigalokatechin-3-gallát). 4-8 hrníčků černého čaje každý den vám taktéž zajistí ochranu před kardiovaskulárními potížemi a je i jinak zdraví prospěšné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama